Приветствую Вас Гость | RSS

Сегодня Пятница, 26.04.2024, 14:42

МЕНЮ САЙТА
Форма входа
Категории раздела
Таможня Транспорт
Логистика О работе
Мероприятия Компании
Друзья сайта
  • Lardi-Trans
  • DELLA
  • MD Office
  • Перевозки
  • Клуб логистов
  • Лобанов-логист
  • Склад законов

  • Либратранс
  • Портал о логистике
  • TradeMaster
  • Новости логистики
  • Новости грузоперевозок




  • Поиск


    Главная » 2010 » Октябрь » 5 » Митна служба заперечує свою причетність до зростання ціни на овочі і фрукти у роздрібних мережах
    09:51
    Митна служба заперечує свою причетність до зростання ціни на овочі і фрукти у роздрібних мережах
    У п"ятницю 1 жовтня відбулася робоча нарада керівництва Державної митної служби України, основним питанням якої було обговорення ситуації з імпортом і митним оформленням продовольчих товарів та сільськогосподарської продукції.

    На початку наради Голова Служби Ігор Калєтнік відзначив результативність вжитих митними органами заходів із забезпечення повноти надходжень податків і зборів до Державного бюджету по окремих видах продовольчих товарів.

    Зокрема керівник Служби звернув увагу на тенденції зменшення імпорту м"яса (на 17% у порівнянні з минулорічним періодом).

    За рахунок формування дійсної митної вартості за 9 місяців 2010 року з імпорту м"ясопродуктів було забезпечено надходження митних платежів у сумі 885 млн. грн.

    При цьому спостерігається тенденція до збільшення обсягів експорту м"яса з України - на 57% порівняно з 2009 роком, в основному за рахунок збільшення у 2,5 рази експорту м"яса птиці.

    Таким чином, заходи, вжиті Держмитслужбою по відношенню до імпорту м"яса, у підсумку дають змогу розвиватися вітчизняному товаровиробнику і збільшити експорт власної продукції.

    Крім того, Митна служба посилила контроль за ввезенням на митну територію України живих рослин та продуктів квітництва. Завдяки цим зусиллям були припинені широкомасштабні махінації й фактично імпорт квітів був виведений з тіні.

    На нараді прозвучала наступна цифра: 67% квітів імпортується за непрямими контрактами, що має на меті заниження митної вартості і уникнення повноти оподаткування.

    Митним органам за серпень-вересень 2010 року вдалося забезпечити стовідсоткову достовірність декларування не лише ваги товару, але й кількості квітів поштучно.

    Це призвело, по-перше, до збільшення надходжень до бюджету на 73%, а по-друге, надало змогу розвиватися вітчизняному виробнику квітів.

    Окрема увага на проведеній нараді була приділена питанню митного оформлення овочів та фруктів. "Зважаючи на соціальну направленість даних товарів, ми створили робочу групу, яка комплексно проаналізувала ситуацію з митною вартістю овочів і фруктів, а також роздрібними цінами на внутрішньому ринку", - повідомив Ігор Калєтнік. Він озвучив результати цього аналізу і відмітив основні проблеми, з якими стикається митниця під час оформлення продовольчих товарів.

    Насамперед, основною проблемою Голова Служби виділив заниження митної вартості, оскільки переважна частина овочів і фруктів ввозиться не за прямими контрактами, а з використанням посередників, оффшорів та інших схем, які не дають змоги достовірно підтвердити митну вартість.

    За контрактами, укладеними безпосередньо з виробниками овочів і фруктів, в Україну ввезено лише 27% фруктів і 39% овочів.

    Проблемою є й достовірність декларування, зокрема вагових показників, країни походження та інше. Цей момент, підкреслив Ігор Калєтнік, є критерієм цивілізованості зовнішньоекономічної діяльності і бізнесу в Україні загалом, і відповідно визначає рівень довіри до імпортерів з боку митниці.

    Ціна на світових ринках залежить від цілої низки чинників, таких як сезонність виробництва і попиту, природних умов тощо.

    Зокрема, за даними Міністерства сільського господарства та меліорації Єгипту внаслідок зміни кліматичних умов урожай овочів та фруктів впав на 70%

    Зменшилися обсяги виробництва цитрусових у США, зокрема у Флориді, що дуже виразно відбилося на світових цінах на цитрусові.

    У Бразилії, яка є найбільшим експортером цитрусових, цьогорічний урожай апельсинів найнижчий починаючи з 2001 року.

    В Іспанії запізнюється сезон збору врожаю і розпочнеться в листопаді.

    Основний експортер в Україну часнику Китай прогнозує неврожай, що призведе до подорожчання продукції на 30%.

    Суттєвим фактором, який впливає на формування ціни на внутрішньому ринку є значна монополізація імпорту, - адже ціна, за якою фрукти та овочі будуть реалізовуватись кінцевому споживачу в роздрібній мережі, залежить від операторів ринку.

    На нараді були наведені результати порівняння ціни на продукти в роздрібному продажі з їх митною вартістю з урахуванням сплачених податків.

    Наприклад:

    - грейпфрути білі та розові африканського походження - 24 грн. за кг, у той час як вартість з урахуванням податків (20% НДС) - 12 грн.;

    - мандарини з Аргентини - 23,70 грн., за даними митної служби 7,78 грн.;

    - перець зелений, червоний, оранжевий, жовтий за ціною 34-38,4 грн., за даними митної служби 17 грн., при цьому перець вітчизняного виробника - 5,85 грн.

    Таким чином, ціна товару у продавця у 2-3 рази більша, ніж вартість, сплачена імпортерами з урахуванням митних платежів, а також більша, ніж ціна товару вітчизняного виробника від 2 до 6 разів.

    Суттєва різниця між митною вартістю овочів та фруктів, включаючи обов"язкові митні платежів, та кінцевою ціною реалізації на внутрішньому ринку, свідчить про значний рівень штучної рентабельності.

    Іншими словами, коливання рівня митної вартості, а відтак і збільшення або зменшення митних податків, майже не впливає на ціну товару на внутрішньому ринку, - імпортер, який ввозить товар, все одно формуватиме ціну виключно з метою отримання максимального прибутку.

    "На мою думку, якщо взагалі скасувати податки при імпорті, то сума їх несплати просто перейде в дохід імпортера, а ціна для кінцевого споживача принципово не зміниться. Коригування митної вартості не може слугувати підставою для значного підвищення цін, звичайно за умови оптимального рівня прибутку і рентабельності підприємства.

    Вважаємо, що ажіотаж навколо імпорту овочів і фруктів штучно створений імпортерами з метою виправдання необґрунтовано завищених цін і спричинений небажанням "урізати апетити" щодо отримання надприбутків.

    Тому Державна митна служба закликає не наживатися на простих громадянах і не намагатися включити соціальну складову в суто економічні процеси", - підкреслив Ігор Калєтнік.

    Голова відомства нагадав, що в контексті взаємодії і взаєморозуміння з бізнесом готується до впровадження Концепція реформи митної служби України, яка буде розглянута в жовтні цього року на засіданні Колегії.

    Основними позиціями Концепції буде суттєве спрощення митних процедур і зменшення їх обсягу; прискорення проходження митного оформлення товарів; істотне зменшення людського фактору і сувора відповідальність посадових осіб митних органів за порушення встановлених нормативів.

    Вже сьогодні Митна служба зробила ряд суттєвих кроків, зокрема встановлені чіткі часові рамки проведення митного оформлення контейнерів. Відтепер подібні процедури займатимуть не більше 1,5 години.

    Наостанок керівник відомства зазначив: "Митна служба йде до демократизації всіх процесів, однак спрощення митних процедур ні в якому разі не має означати послаблення контролю за законністю зовнішньоекономічних операцій".



    Источник: Державна митна служба України
    Категория: Таможня | Просмотров: 586 | Добавил: Greencar
    Всего комментариев: 0
    Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
    [ Регистрация | Вход ]
    Goon Каталог сайтов webgari.com Рейтинг сайтов